Teicamiem mācību sasniegumiem nepieciešams svaigs gaiss.

29.08.2022

Pirmais septembris jau tūlīt būs klāt un skolniekiem būs jāatgriežas skolas solā. Kam tas jau ierasts, kam šis būs pirmais skolas gads. Lai, sasniegtu labus mācību rezultātus nepieciešami arī ir labi mācību apstākļi un pietiekama svaiga gaisa pieplūde ir svarīga mācību apstākļu sastāvdaļa.

Hārvarda Universitātes pētījums liecina, ka apmēram pie 950 ppm CO2 koncentrācijas gaisā mūsu kognitīvā spēja samazinās par 15%, bet, pārsniedzot 1400 ppm līmeni, tā samazinās jau par 50%. Gaisa piesārņojums un augsts CO2 līmenis iekštelpās var izraisīt galvassāpes, nogurumu, grūtības koncentrēties, kas savukārt tieši ietekmē produktivitāti un skolās - audzēkņu sekmes.

Arī Latvijā, Veselības inspekcija jau 2022 gadā uzsāka projektu Latvijas skolās, lai veiktu veic  CO2 monitoringu klasēs un varētu uzlabot svaiga gais apamaiņu skolās. Bet, kas notiek, kad skolnieks pārnāk mājās un viņam jākoncentrējas lai pildītu mājas darbus un apgūtu uzdoto mācību vielu? Mājās bieži vien mēs CO2 līmeņa koncentrācijai neaizdomājamies. Tāpēc arī uzturoties mājās svarīgi būtu regulāri vēdināt telpas vai arī izbūvēt ventilācijas sistēmu, kas ir efektīvi, bet izmaksas gana augstas. Tāpēc uzņēmums Eiroplasts ir radījis vairākus produktus, lai nodrošinātu gaisa apmaiņu telpās.

Kā viens no ērtākajiem un izmaksu ziņā lētākajiem variantiem ir dabiskās vēdināšanas sistēmas. Tās ir viegli uzstādāmas un spēj nodrošināt svaigā gaisa apmaiņu telpā.  Vēl noteikti ieteicams ir apdomāt rekuperatora iebūvi dzīvoklī vai majās. Gandrīz tik pat viegli uzstādāms kā dabiskās vēdināšanmas sistēmas ir šīs vienas telpas rekuperācijas iekārtas, kas izmaksā nedaudz dārgāk, bet nodrošina nepārtrukti gaisa apmaiņu telpā un ļauj apkures sezonā samazināt  apkures izmaksas, jo rekuperators uzkrāj siltumenerģiju no telpas izplūstošā gaisa un sasilda telpā ieplūstošo svaigo gaisu, tādējādi nodrošinot minimālus siltuma zudumus.

Novēlam veiksmīgu jauno mācību gadu!

Atpakaļ